Dethleffs-Logo
Svenska

Upptäckten av husvagns/-husbilslivet

90 år med Dethleffs

Hur allt började för 90ִ år sedan och hur uppfinningen av husbilen och en äkta kärlekshistoria hänger ihop. Det får du veta här, bläddra neråt.

En legendarisk bröllopsgåva

1931

Som juniorchef i sin pappas pisk- och tränsfabrik är Arist Dethleffs ofta på ute på veckolånga affärsresor. Inspirerad av sin fästmö Fridel Edelmanns idéer, klurade de tillsammans på en lösning för att inte behöva vara ifrån varandra under så långa tider. ”Jag funderar på en liknande lösning som andra resande sällskap reser runt med. Det hade varit något för oss”, skrev Fridel i sin dagbok. Som en gåva till bröllopet förverkligade Arist 1931 planen och byggde – husbilen. Jungfrufärden gjordes i påskveckan 1932 och den första testkörningen skulle följas av ytterligare tusentals kilometer på vägarna. Med sin ”husbil” uppfinner de båda inget mindre än just husvagns-/husbilssemestern! En semester- och fritidsform, som i dagsläget samlar miljontals entusiaster.

En bra design redan från början

Inget saknas

Helt och hållet inriktad på familjen, anpassar Dethleffs det rullande hemmet enligt behov och önskemål från sina närmaste. Efter att deras dotter Ursula föddes i november 1933 omvandlades husbilen till en familjehusvagn. I fordonets golv integrerade uppfinnaren till och med en badbalja för att kunna bada dottern och ett handfat för tvätten.

”Det är underbart att resa på det här sättet – vi saknar ingenting, vi har ett bekvämt hus med en utbytbar trädgård och alltid en ny utsikt utanför fönstret”

Fridel Dethleffs

Det unga start-up företaget växer

Efterfrågan ökar

Med sitt ovanliga ekipage väckte den unga familjen mycket uppmärksamhet, och snart var de första husvagnarna på beställning tillverkade.
Men den manuella produktionen i ett litet skjul på pappans fabriksområde blir snart för litet. 1936 sysselsatte Dethleffs hus-bilstillverkning sex fast anställda medarbetare.

Fritidsvagns-pionjären tänker framåt

Gränslös entusiasm

Familjen Dethleffs fortsätter att hela tiden utvidga sin husvagnsidé med nya funktionsområden. Det har ingen betydelse om det är långresor eller vintercamping – hemmet på hjul finns alltid med. Och naturligtvis utnyttjas alla korta, eller ibland t.o.m 900 mil långa resor till värdefulla testkörningar. På detta sätt testas personligen kvalitet och funktionalitet hela tiden mycket noggrant och vidareutvecklas tack vare dessa erfarenheter.

Upplev oförglömliga ögonblick

Dethleffkänslan

Den familjevänliga husvagnen blir som ett andra hem. En plats att kunna få vara tillsammans i harmoni och välbefinnande. Och en fantastisk möjlighet att få uppleva naturen. Det ger oförglömliga minnen. En Dethleffs blir till en ögonsten för sina ägare: en vän i familjen.

Alltid i takt med tiden

Alltid på väg

Vänskap & familj är fortfarande kärnan i Dethleffs varumärke och finns med överallt i företaget. Och pionjärandan från förr lever vidare. Alltid och i alla nya fordon. Trevlig resa!

”Arist Dethleff idé har blivit en rörelse. Hans pionjäranda lever vidare hos Dethleffs och har redan imponerat miljoner människor.”